Simpelthen malerisk.
Ekensund kunstnerkoloni
aktuell
vorschau rückblick museum hb-stiftung vereine anfahrt impressum
   

Simpelthen malerisk. Ekensund kunstnerkoloni

På grund af de store lerforekomster var der over 50 teglværker ved Flensborg Fjord i slutningen af 1800-tallet. De fleste af dem lå i nærheden af Ekensund, det nuværende danske Egernsund, hvilket ligger på den nordlige bred af fjorden ikke langt fra øen Als.

Efterhånden slukkede næsten alle teglværker deres ovne og lukkede tørrehusene.

Dog er de knaldrøde fabriksbygninger af mursten, med deres lave skråtage, der spejler sig i vandet, bevaret i malerier og grafik af Ekensund kunstnerkoloniens malere. Teglværksarbejderne og den lille havn, hvorfra man billigt kunne transportere murstenene på kystsejlskibe, ses også.

Den lille fiskerby forblev levende i Alexander Eckeners (1870-1944), Otto Heinrich Engels (1866-1949), Louis Jensens (1858-1908), Anton Nissens (1866-1934), Jacob Nøbbes (1850-1919) og hans søn Erwin Nøbbes malerier.

I Heikendorf udstilles hans søn Erwin Nøbbe (1882-1948) samt Heinrich Petersen-Angeln (1850-1906) og Heinrich Petersen-Flensburg (1861-1909) - for blot at nævne nogle få af malerne.

I Ekensund fandt kunstnerne deres indtryk og motiverne i deres søgen efter et uberørt landskab, efter det "naturlige", det "oprindelige" og det "sande", langt væk fra byernes civilisation, den tekniske udvikling og den akademiske undervisning. Ligesom deres malerkollegaer i Skagen i Danmark, i Worpswede ved Bremen eller i kunstnerkolonien i Heikendorf arbejdede de som friluftsmalere. De arbejdede udenfor i vind og vejr, direkte i naturen, for at kunne indfange lyseffekterne, afhængigt af dagens tidspunkt og årstiden, og for at kunne mestre de vanskelige lysforhold på en malerisk måde.

De første malere bosatte sig i Ekensund i 1870'erne, men det var først i 1882, at der var en solid base af kunstnere, så man med ret kan tale om en kunstnerkoloni. Særligt skal der nævnes Flensborgs landskabsfotograf Wilhelm Dreesen (1840-1926), der var en af koloniens medstiftere, og som gentagne gange fotograferede malerne og gav dem motiverende ideer. Sammen med Jacob Nøbbe, der er født i Flensborg, står han for kontinuiteten inden for kunstnerkredsen og for forbindelsen mellem den første og anden generation af kunstnere, der ti år senere samledes omkring Otto Heinrich Engel. Han blev uddannet på Karlsruhe Kunstakademi og kom fra München til Ekensund i 1892. Kunsternes sommerselskab samledes nu omkring ham. Takket være sin rolige og venlige facon havde han også en god kontakt til de lokale murere, skippere, fiskere og skibsmæglere, hvis arbejdsverden han indfangede i mange af sine malerier.

Efter århundredeskiftet var der også kvindelige malere i Ekensund kunstnerkoloni.

På dette tidspunkt var der ingen fælles udstilling af alle de kunstnere, der arbejdede i Ekensund. Denne mangel på engagement var et tegn på, at fællesskabsfornemmelsen var ved at svinde. Salget af den traditionsrige "Schumanns Gasthof", hvor kunstnerne havde tilbragt mange hyggelige timer, og som havde fungeret som mødested for dem, varslede afslutningen på Ekensund kunstnerkolonien. Da Nordslesvig efter folkeafstemningen i 1920 blev dansk, blev Ekensund glemt i lang tid.

Künstlermuseum Heikendorf vil gerne sige tak - ikke kun til de mange private og offentlige lånegivere - men også til Kunsthandlung Messerschmidt fra Flensborg - for deres store støtte til udstillingen og det meget behagelige samarbejde.

Her finder du datoerne for vores arrangementer samt guidede ture.

 

Billedrettigheder © Kunsthandlung Messerschmidt, Flensburg

 

 

-zurück-
 
  -in English-
-på dansk-
 
udstillingsfolder (kun på tysk)